Cum se lipesc materialele plastice?
Găsirea adezivului potrivit pentru materiale plastice
Ce sunt materialele plastice?
Vreau să lipesc materialele plastice, dar cum? Mulți oameni se întreabă cum să lipească materialele plastice și apoi încearcă un așa-numit "adeziv universal". Dar pentru materialele plastice este necesar un adeziv special. Cu toate acestea, alegerea adezivului potrivit nu este singurul factor important.
Toată lumea este familiarizată cu termenul "plastic". Plasticul este un material sintetic. Este un termen generic utilizat pentru multe materiale diferite din viața noastră de zi cu zi. Materialele plastice sunt polimeri. Cuvântul polimer provine din greaca veche și înseamnă "format din mai multe părți". Polimerii sunt macromolecule cu o structură de tip lanț. Aceste molecule sunt alcătuite din monomeri care sunt înșirați împreună precum perlele individuale într-un colier de perle. În funcție de structura monomerilor, polimerii au forme și dimensiuni diferite. Materialele plastice pot fi împărțite în polimeri liniari, ramificați și reticulați.
Tipuri de plastic
În funcție de tipul de plastic, comportamentul acestuia față de influențele mecanice, termice sau chimice variază. Materialele plastice pot fi clasificate în următoarele tipuri: termoplastice, termorigide și elastomeri.
Termenul "termoplastic" se referă la un material sintetic care devine maleabil sau modelabil atunci când este încălzit. Materialele termoplastice constau din lanțuri polimerice ramificate sau neramificate, fără reticulare. Aceste lanțuri adiacente sunt ținute împreună prin interacțiuni fizice și rețele interne. Acestea sunt făcute să vibreze prin încălzire sau prin adăugarea de solvenți. Cu cât încălzirea este mai puternică, cu atât mai mare este vibrația dintre lanțuri. Dacă distanța dintre polimeri devine prea mare din cauza mișcării, interacțiunile fizice scad. Plasticul se topește.
Exemple de materiale termoplastice sunt materialele sintetice, cum ar fi PVC (de exemplu, țevi sau pardoseli), poliamida PA (de exemplu, carcasele filtrelor de aer) sau polietilena (de exemplu, diverse ambalaje, izolația cablurilor, canistre).
Materiialele termorigide prezintă rezistență la temperaturi ridicate și rigiditate. Nu sunt solubile, nu pot fi topite sau sudate și au o capacitate de absorție extrem de redusă. Materialele plastice termorigide sunt caracterizate de o rețea de polimeri cu ochiuri strânse și multe conexiuni. Legăturile chimice asigură rezistența acestora. Acest lucru le face foarte rezistente și durabile. Datorită rețelei lor dense de polimeri, apa sau solvenții au șanse mici sau nu au nicio șansă să pătrundă. Materielele termorigide sunt puțin flexibile și nu permit infiltrații.
Exemple de materiale termorigide sunt rășinile epoxidice, poliuretanii și rășinile fenol-formaldehidice, care servesc drept material de bază pentru compozite din fibre, cum ar fi fibra de carbon, CFRP, GRP sau fibra de sticlă. Ele se regăsesc în viața de zi cu zi în căștile de motociclete sau în turbinele eoliene.
Elastomerii sunt elastici și flexibili, nu pot fi topiți sau sudați, nu sunt solubili și au o mare capacitate de absorbție. Aceștia se caracterizează printr-o rețea de polimeri cu ochiuri largi și doar câteva conexiuni. Rezistența este asigurată în primul rând de interacțiunile fizice și numai în al doilea rând de conexiuni chimice și rețele interne. De asemenea elastomerii permit inflitrații. Acest lucru înseamnă că materialul se deformează în cazul unei sarcini sau tensiuni prelungite, dar revine la forma sa elastică inițială datorită puținelor conexiuni dintre lanțurile polimerice.
Exemple de elastomeri sunt poliuretanul (ca izolație termică sau spumă), siliconii (de exemplu, materiale de etanșare a îmbinărilor) sau cauciucul.
Selectarea adezivilor
Așadar, materialele plastice diferă foarte mult. Din acest motiv, nu există un adeziv pentru plastic care sa fie potrivit pentru fiecare material plastic în parte. Cunoașterea diferitelor tipuri de materiale plastice este esențială pentru a selecta adezivul potrivit: pentru ca o lipire să funcționeze, este important să se știe ce tip de plastic urmează să fie lipit. Tipul de plastic este deseori menționat în relief sub formă abreviată pe diverse obiecte, cum ar fi PP sau LD-PE. Unele tipuri de plastic sunt ușor de lipit, altele sunt dificile.
Materialele plastice care sunt din ce în ce mai mult utilizate în aproape toate domeniile industriale sunt PTFE (cunoscut sub numele de Teflon), PE sau polietilenă și PP sau polipropilenă. Acest lucru se datorează proprietăților lor specifice, cum ar fi modelabilitatea, elasticitatea, rezistența la rupere, rezistența la temperatură și rezistența chimică. Cu toate acestea ele sunt dificil de lipit. Motivul este tensiunea superficială sau energia de suprafață scăzută. Prin urmare, suprafața trebuie să fie tratată în prealabil pe cale mecanică prin șlefuire sau sablare, chimică prin fluorinare sau fizică prin tratare cu flacără. Utilizarea unui primer asigură, de asemenea, o mai bună umezire a suprafeței.
Energia de suprafață
De ce este energia de suprafață un factor important în lipirea materialelor plastice?
O tensiune superficială scăzută sau cu energie scăzută duce la o umezire incompletă a suprafeței adezive și, prin urmare, la o rezistență mai mică a adezivului.
Cu cât tensiunea superficială a materialului este mai mare, cu atât mai bună va fi aderența la suprafață.
Tensiunea superficială
Iată o prezentare generală a materialelor plastice și a tensiunii lor superficiale. Materialele plastice ușor de lipit sunt, prin urmare, PVC sau policarbonatul.
Sfaturi practice pentru lipirea plasticului - lista de verificare WEICON
✓ Selectați adezivul potrivit, de exemplu, WEICON Easy-Mix PE-PP 50 pe bază de acrilat de metil, WEICON Plastic-Bond sau unul dintre adezivii noștri instant
Exemple de aplicații din viața de zi cu zi
Puteți găsi o explicație clară, cu câteva exemple, în videoclipul nostru WE explain: